A futók gyönyöre

Biztosan éreztétek már azt, hogy mikor magas intenzitásnál kicsit lazábban futtok hosszabb ideig, nem fáj. Pontosabban, egy enyhe fájdalomérzet van, de a testszerkezetet egy kellemes érzés tölti el.Ezt a jelenséget hívják futók gyönyörének. Most ebbe ásom bele magamat.


Kezdem is ott, hogy valószínűleg azért futók gyönyöre, mert náluk figyelték meg először, de én más sportnál is éreztem, így akár sportolók gyönyöre is lehetne a neve.

Az egészet több vegyi anyag hatása hozza létre. Fontos szerepet játszik az adrenalin, a dopamin, az endorfin és a szerotonin is. Mikor elkezdesz futni, akkor a tested többek között elkezdi termelni az adrenalint, aminek hatásával eléri az egész test felgyorsulását az emésztés kivételével (őt lelassítja) ezért is van, hogy gondosan kell megválogatnunk a frissítőinket, mert ilyenkor sokkal lassabb az emésztés, de ez más téma. Szóval gyorsul a szívverés, a vázizmok ereit tágítja, ezáltal javítja az izmok oxigén ellátottságát. A másik 3 hormon, azaz a dopamin, a szerotonin és az endorfin, a felelősök az örömérzetért. A dopamin többek között a szexnél,a szerelemnél és az étkezésnél stimulálja az örömközpontot.Ő felelős a mozgáskoordinációért és az érzelmekért is. A szerotonin szerepet játszik a hangulatban, a testhőmérsékletben, a szexualitásban, valamint az étvágyban. Ő szolgáltatja az eufórikus érzést. Végül az endorfin, közismertebb nevén boldogság hormon. Szerintem erről nem kell túl sokat írnom. Ennek a hormonnak a termelését nagyon sok minden kiválthatja. Ez az anyag, úgynevezett opioid, mely függőséget tud kialakítani.

Tehát ők négyen felelősek leginkább az eufórikus érzésért. Mikor a testedzést elkezdjük elég nagy stressz éri a testszerkezetet, ekkor már emelkedik az adrenalin szint. Ennek a hatására, hogy csökkentse a stresszérzetet, a test beindítja a 3 örömhormon termelését. Hogy mikor jön el ez a pillanat, az egyénenként változik. Ilyenkor még ha azt is érzed, hogy véged van, az endrofin “fröccs” annyit dob rajtad, hogy nem, hogy lassulnál, inkább fokozod a tempód. És így hihetetlen dolgokra lehetsz képes. Akár szárnyakként is fel lehet fogni, mert szárnyra kapsz tőlük.

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s